Українська    |   English
На первую страницуКарта сайтаСвязаться с нами
Інженер-Сервіс
Новини Про компанію Сервіс-центр Оренда ПТС Бібліотека Контакти

Каталог

Відеокамери
Рекордери
Відеомонітори
Мікшери та блоки відеоефектів
Системи маршрутизації та розподілу сигналів (матриці)
Пристрої компресии та передачі сигналів
Пристрої для синхронізації обладнання
Модульна система
Контролери
Телесуфлери
Об'єктиви
Штативи
Пристрої стабілізації камер
Компендіуми
Джерела живлення
Освітлювальне обладнання
Автоматизація мовлення та виробництва новин
Архівування матеріалів
Вимірювальне обладнання
Службовий зв'язок


Оренда обладнання
Контакти
Вакансії
Форум
Наші проекти


Логін
Пароль
Реєстрація »
Забув пароль
 

Інженер-Cервіс   »  Новини 
 
Новини




Новий патент Sony може суттєво просунути розвиток технологій для камер та об’єктивів, але тільки якщо галузь вирішить йти до кінця.
 
 

Навряд чи камери можуть продовжувати свій рух на чистих цифрах. Доставка 4K ще «в проекті», 10-бітні HDR дисплеї ще набувають поширення на ринку, а необхідність високої швидкості кадрів дуже здувається за позначкою 120fps. Все більше й більше камер обіцяють краще-ніж-4K, вище-ніж-8-біт, аж-до-120fps можливості зйомки, як галузі підтримувати високу мотивацію для нових покупок базуючись тільки на цих цифрах.

Одним з можливих напрямків для подальшого покращення є зміна розміру сенсора, і мова не тільки про технології збільшення транзисторів на піксель, – саме про це найновіший патент Sony. Цілком можливо, що техногігант почав розробку вигнутого сенсору, і це може дати низку переваг для камер та об’єктивів.

Зауважимо, наразі це виглядає цілком попередньою технологією. Це реально, але навряд чи найближчим часом на поличках з’являться готові пристрої. Тим не менш, вважаємо, що вигнуті сенсори — дуже захоплююча перспектива, яка довгий час існувала поза межами цифрових камер.

Вигнути сенсори це «баян»

Тут слід згадати, що деякі відомі, амбітні фотографи всіх часів, насправді були не фотографами, а астрономами. Телескопи з їх унікальним дизайном об’єктивів та сенсорів, часто залучають надзвичайно передові методи для вирішення складних питань, від 50-метрової фокусної відстані до рідких дзеркал, кривизна яких корегується тиском. Астрономи давно працюють з вигнутими пластинами для відображення, використовуючи їх задля зйомки зображень без спотворення, одночасно спрощуючи розташування фокальних елементів вище.

Як працює вигнутий сенсор

Цікаво, що вигнуті сенсори — більш природньо відтворюють зображення, яке проходить скрізь вигнуті оптичні елементи, та потребують менш складного вигинання промінів для компенсації спотворення зображення. Зокрема, вигнуті сенсори можуть обійти потребу в додаткових лінзах для компенсації промінів, які приходять на край прямокутної рамки. Щоб обійти це питання людина має комбінацію сітківки ока разом з нейрокорекцією спотворень, якщо б ми не мали вигнутої сітківки — наше око було б значно складнішим, ніж воно є насправді.

 

І це означає, якщо при створенні камери опиратися на вигнутий сенсор — це дозволить значно зменшити кількість скла в об’єктиві, і разом з цим — зменшити його розмір та вагу. Та при цьому збільшити його можливість пропускати світло, та дуже хотілось би вірити — ціну. І це найбільша перевага вигнутих сенсорів: не саме відтворення зображення, а об’єктивів, які пропускають світло. До того ж, потенційно це може зменшити спотворення, яке особливо помітно на ширококутових об’єктивах, але саме цей дизайн лінз має перевагу, враховуючи сучасні технології цифрової корекції зображення.

Тож: якщо маєте намір придбати камеру з вигнутим сенсором у майбутньому ви маєте купити ще й новий комплект об’єктивів для вигнутого сенсору.

Коли технологія буде готовою?

Це напевно стане одною з найбільших перешкод на шляху впровадження камер з вигнутим сенсором; після десяти років просування E-mount, чи захоче Sony почати все знову з нуля? Мова йде не тільки про збільшення витрат на R&D, це ще дасть перевагу відстаючим суперникам, як наприклад L-mount альянс. Чи захоче Sony, займаючи лідируючу позицію, міняти ситуацію?

З іншого боку, такі виробники сенсорів як Blackmagic можуть впровадити це в своїх камерах, однак Blackmagic не виробляє об'єктиви та й не має намірів робити це. Тож це питання одразу ж переадресовано Canon та іншим виробникам об’єктивів. І серед тих, хто одночасно виробляє камери та об'єктиви, хіба що для Nikon та Fuji є сенс просуватися в цьому напрямку, та наскільки мені відомо, тільки Nikon веде такі розробки.

 

Тож, вигнуті сенсори могли б бути велетенським технологічним кроком, та дозволили б зробити об'єктиви навіть менше ніж в бездзеркальних камерах, а ще й потенційно зменшити спотворення на ширококутних об’єктивах, але всі ці питання ще доволі далекі від серійного виробництва. До того ж, Sony патентує інші, більш легкі для впровадження технології сенсорів. Цілком можливо, це зроблено для того, щоб сповільнити вихід на ринок конкурентів, або в якості чернетки новітніх технологій, які Sony може обрати в якості реальної цілі.

Слідкуйте за вигнутими сенсорами, але будьте скептичними до будь-якого анонсу камери з вигнутим сенсором від компанії яка домінує в сфері плоских сенсорів. І більш думайте не про переваги та технологічну доцільність, а про реальні стимули для бізнесу — саме вони будуть вирішальними для ролі вигнутих сенсорів у майбутньому.

 



« До списку новин  
 
Розширений пошук



 посилання на FaceBook
QR код посилання на FaceBook

посилання на twitter
QR код посилання на FaceBook


 






    +38 (044) 593-18-20
+38 (073) 593-18-20
+38 (096) 532-96-82
+38 (095) 532-96-82
Telegram cервісного центру @Engineer_Service
  Copyright © Інженер-Сервіс
Усі права захищено


   Створено у ROMART, 2007
 
 
    e-mail: info@engineer-service.tv
м. Київ, вул.Вавилових, 15
Авторизиований сервісний центр професійного відеообладнання Panasonic, Sony, JVC, Fujinon, Canon